Wat vind jij belangrijk in jouw werk?

| Geen reacties

In de Van Werk Naar Werk trajecten binnen de Overheid is het belangrijk dat kandidaten inzichtelijk krijgen wat voor hun persoonlijk van belang is in hun werk. Soms is het lastig hier precies de vinger erachter te krijgen en daarom is er in de Van Werk Naar Werk Onderzoeken voor gekozen om een OPQ-vragenlijst in te zetten. Dit staat voor Occupational Personal Questionnaire, een vragenlijst die inzicht geeft in 32 persoonlijkheidskenmerken in relatie tot het werk. Deze kenmerken geven inzicht in relaties met mensen, denkstijl en emoties.

Hoe werkt het precies?
Als deelnemer word je gevraagd om telkens bij vier verschillende stellingen aan te geven welke voor jou het meest belangrijk is en welke het minst. In totaal komen er ruim 400 stellingen voorbij die je op deze manier beoordeelt. Het leuke hiervan is dat de manier waarop iemand de vragenlijst invult al iets zegt over de persoon: sommige cliënten kost het veel tijd om een keuze te maken, want zij willen exact de juiste keuze maken. Anderen herkennen bepaalde vragen en vragen zich af of het een strikvraag is als deze opnieuw voorbij komt. Het goede nieuws voor een ieder is: je kunt het niet goed of fout doen! Het is geen examen en het helpt als je niet te lang over de vragen nadenkt en ontspannen door de stellingen heen loopt.

Waarin geeft de vragenlijst inzicht?
Uit de vragenlijst komt jouw persoonlijk profiel naar voren en heb je een goed beeld van jezelf en van jouw voorkeur voor bepaald gedrag in je werk. Je kunt hierdoor betere keuzes maken om bepaalde functies wel of juist niet te gaan doen. Je krijgt een goed beeld van jouw kwaliteiten en valkuilen én wat je hiermee kunt. Ook geeft het inzicht in jouw verwachtingen ten aanzien van collega’s of de organisatie waarin jij werkt.

Wanneer verschillende mensen uit één team de vragenlijst invullen, dan geeft deze naast inzicht in de persoonlijkheidskenmerken tevens inzicht in de dynamiek binnen het team en de onderlinge samenwerking. In dergelijke gevallen kan de OPQ ook ingezet worden voor teambuilding. Laat het gerust weten als je meer wilt weten over andere toepassingen van deze vragenlijst, bijvoorbeeld op het gebied van Werving en Selectie of Talent Management.

Wat kan het jou opleveren?
Het leukste van het werken met deze methode is voor mij persoonlijk dat je in één gesprek inzicht krijgt in iemand’s persoonlijke kenmerken en aandachtspunten. Regelmatig zijn cliënten zeer verbaasd dat dit zo duidelijk naar voren komt en ook nog klopt. Ook vinden de meeste cliënten het prettig om met een onafhankelijke deskundige op een open manier het gesprek aan te gaan over de dingen waar zij tegenaan lopen in hun huidige werk. Het biedt hen de mogelijkheid om te onderzoeken hoe ze relaxter kunnen leren omgaan met hun eigen ontwikkelingspunten en waar hun ruimte voor persoonlijke groei ligt.

 

 

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.