Sinds dit voorjaar zijn wij trotse bezitters van een moestuin van zo’n 60 m², een flink tuintje voor een beginnende tuinier. Inmiddels zijn we er al enkele maanden aan de slag. Bij mijn dochters is het eerste enthousiasme geluwd, alleen de jongste doet nog net zo enthousiast mee als in het begin. Ook zie ik inmiddels verschillende parallellen tussen een moestuin en een loopbaan, leuk om deze eens nader in beeld te brengen.
Achterstallig onderhoud
Zelf heb ik aan den lijve ondervonden hoe zwaar het is om een flink stuk grond, dat in geen jaren goed is onderhouden, om te spitten. Spitten en wieden neemt uren in beslag en is zwaar werk, dit levert aanvankelijk spierpijn op bij spieren die je anders kennelijk amper gebruikt.
Zo is het ook met een loopbaan. Een loopbaan die in geen jaren onderhouden is, kent een behoorlijke, soms grote, afstand tot de arbeidsmarkt. Een medewerker die al jarenlang trouw zijn werk doet, maar qua kennis en ervaring niet is meegegaan met de tijd, heeft een beperkte mobiliteit en kan het daarmee lastig hebben op de huidige arbeidsmarkt. Om dan weer aansluiting te vinden vraagt veel inspanning, enthousiasme en doorzettingsvermogen. Wat doe jij om jouw mobiliteit te behouden?
Zaaien en oogsten
Als het zware werk dan verricht is, dan begint het leuke: bedden aanleggen, bemesten en groenten zaaien of planten. Bij mijn kinderen is dit het favoriete onderdeel van het tuinieren en daarna begint het wachten…. Het kost nu eenmaal tijd voordat gezaaide plantjes zich boven de grond vertonen en voor geplante kleine sla plantjes uitgroeien tot een flinke krop. De tijd tussen zaaien en oogsten kan variëren van enkele weken tot enkele maanden. Helaas groeit niet elk zaadje uit tot een oogstbaar product, ook slakken en konijnen zijn dol op frisse jonge blaadjes (alle bloemkoolplantjes zijn inmiddels uit het tuintje verdwenen, er staan alleen nog kleine steeltjes).
Ook in een loopbaan is er een tijd van zaaien en een tijd van oogsten. In een nieuwe baan kost het vaak wel een jaar tijd om je de organisatie en werkzaamheden eigen te maken. Daarna begint pas het oogsten. En voor het zover is moet je je tuintje blijven onderhouden: wieden, bemesten en water geven, maar hoe doe je dat nu met een loopbaan? Heb jij afgelopen voorjaar nog nieuwe zaadjes geplant? Misschien kun je overwegen om een loopbaanplan voor jezelf op te stellen, als alternatief voor een teeltplan.
Ongevraagd advies
Tja, dit aspect van een moestuin heb ik schromelijk onderschat. Misschien had ik het kunnen weten, want een moestuintje heet wellicht niet zomaar een volkstuintje. Al tijdens het eerste bezoek maakte ik kennis met de overige tuinbezitters: veelal mannelijke senioren die veel tijd besteden aan hun tuintjes, die er dan ook prachtig uitzien! Deze collega-tuiniers zijn scheutig met hun adviezen, goedbedoeld en zowel gevraagd als ongevraagd. Toch kun je hier als beginnende tuinier je voordeel mee doen: regelmatig krijg ik goede tips waaraan ik zelf nog helemaal niet had gedacht.
In je loopbaan is net zo het belangrijk om je contacten te onderhouden. Zorg dat je verschillende contacten onderhoudt, binnen jouw huidige organisatie en ook daarbuiten. Zo hoor je wat er allemaal speelt op jouw vakgebied, heb je leuke contacten, blijf je bij de tijd en signaleer je veranderingen tijdig. Zo kan het ook slim zijn om regelmatig over je loopbaan te sparren. Kies hiervoor iemand waarmee je alles open kunt bespreken, iemand die je vertrouwt en die deskundig is. Wellicht heeft hij of zij nog waardevolle tips voor je.
Wees welkom om jouw ervaringen met betrekking tot “jouw tuintje” te delen of hierover te sparren, of je dit nu de laatste jaren goed hebt onderhouden of niet. Ook een tuin met achterstallig onderhoud kan na enige arbeid, zorg en aandacht weer vruchten voortbrengen.