Hoe was 2013 voor jou?

| Geen reacties

Zodra het eind van het jaar in zicht komt is dat een mooi moment om het afgelopen jaar eens voor jezelf te evalueren. Vragen die je daarbij verder kunnen helpen zijn:

  • Hoe is 2013 voor je geweest?
  • Waar ben je in het bijzonder trots op?
  • Wat had zeker wel wat beter gekund?
  • Welke aandachtspunten voor het komend jaar zijn er?

Comfort zone

Een andere leuke invalshoek is om alle inspanningen die je hebt verricht, zowel zakelijk als privé, eens te rubriceren in ‘inspanningen binnen’ en ‘inspanningen buiten je comfort zone’. Als ondernemer heb ik ervaren dat het beste fijn is om binnen je eigen comfortzone te blijven, maar dat de echte groei vooral buiten je comfort zone ligt. Hoewel inspanningen buiten je comfort zone natuurlijk spannend en onwennig kunnen voelen, geven ze mij uiteindelijk ook de meeste voldoening! Hoe is 2013 voor jou geweest? Heb jij jezelf thuis of op je werk uitgedaagd om (weer) eens nieuwe dingen op te pakken, of heb je het bij het oude vertrouwde gehouden?

Manage je verwachting

“Oké, oké”, hoor ik je zeggen, “leuk hoor uit je comfortzone stappen, maar wat levert mij dit dan uiteindelijk op?” Bij veel cliënten die ik het afgelopen jaar mocht begeleiden speelt hun verwachting hierbij een belangrijke rol. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan verwachtingen ten aanzien van het werk, of de samenwerking met collega’s of klanten, maar niet in de laatste plaats verwachtingen ten aanzien van jezelf. Vaak merk ik dat cliënten hele hoge verwachtingen hebben ten aanzien van zichzelf en dat de beoogde verandering of het beoogde resultaat vooral snel tot uitdrukking dient te komen.

Nu, combineer dit nu eens met uit je comfortzone stappen en je creëert een heleboel stress voor jezelf. Dit is nu niet gelijk de ideale situatie om nieuwe dingen meteen te laten slagen. Als coach vraag ik cliënten dan ook regelmatig om hun eigen verwachtingen eens te onderzoeken en uit te spreken. Vooral dat laatste doet wonderen. Vaak zegt iemand dan meteen al: “Eigenlijk is wat ik van mezelf verwacht niet zo heel realistisch, hè?

Groeien in 2014

Zoek je voor 2014 nieuwe aanknopingspunten om te groeien en om jezelf verder te ontwikkelen? Zet eens die dingen voor jezelf op een rijtje die je altijd nog wel eens zou willen oppakken, maar…..

Kies eerst eens één activiteit uit dat rijtje die binnen handbereik lijkt te liggen, die niet zo heel spannend is om te realiseren. Geef jezelf vervolgens de tijd deze activiteit ook daadwerkelijk uit te voeren. Waarschijnlijk staat deze wens al een poosje op je lijstje en komt het niet op een dag, week of maand aan :lol:. Wees ook een beetje mild over het resultaat, het hoeft niet gelijk perfect te zijn. Nieuwe dingen vormgeven moet je leren, dat is niet iets wat je gelijk in de vingers hebt. Wat de uitkomst van je inspanning ook zal zijn, je kunt er in elk geval trots op zijn dat je het hebt gedaan. Ik wens je veel mooie groeimomenten in 2014 toe!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.