Waarmee heb jij succes?

| Geen reacties

Het leuke van mijn vakgebied is dat sommige thema’s regelmatig de revue passeren. Elke keer komen bepaalde onderwerpen in een andere setting voorbij: tijdens de coachingsgesprekken, tijdens netwerkafspraken of in mijn eigen leven of werk als zelfstandig loopbaancoach. Succes is één van deze thema’s dat ons kennelijk intrigeert. Op de vraag wat succes nu precies inhoudt heb ik inmiddels vele verschillende antwoorden gehoord: “succes is iets bereiken in het leven”, “succes is vooruit komen”. Of: “succes is wanneer jij je goed voelt bij wat je doet”. Of: “succes is doorgroeien naar een functie met meer verantwoordelijkheid”. “succes is het behalen van een bepaalde maatschappelijke positie” of “succes is het verwerven van bepaalde materiële zaken”. Bijzonder interessant om al deze verschillende interpretaties eens in je op te nemen, en het mooie is dat het antwoord nooit goed of fout is…..

Inspanning en tevredenheid

Wat me opvalt tijdens deze gesprekken is dat succes bij een ieder verbonden is met een bepaalde inspanning: je moet er eerst iets voor doen, alvorens je het kunt bereiken. En hoe groter de inspanning om daar te komen, hoe groter vaak het succes lijkt dat wordt ervaren.

Ook is er een relatie tussen succes en tevredenheid. Heb jij wel eens succes gehad met iets waarover je totaal niet tevreden was? Hoogstwaarschijnlijk niet. Is een andere definitie voor succes dan misschien: “Het ervaren van een grote mate van tevredenheid?”. Kennelijk kun je alleen succes ervaren als je iets bereikt hebt waarover jij tevreden bent.

Wanneer heb je nu succes?

Dan nog iets interessants. Op de één of andere manier lijkt succes wel iets te zijn dat vooral anderen om je heen hebben. We kennen allemaal dat voorbeeld van mensen uit onze omgeving die succesvol zijn. Maar wanneer ben jij nu succesvol? Noem eens 3 voorbeelden van momenten waarop jij jezelf als succesvol ervaren hebt…..
Mijn ervaring is dat het even stil blijft na een dergelijke vraag. Daarna ontstaat veel onrust en wollig gepraat, maar concrete voorbeelden noemen blijkt lastig te zijn. Kennelijk ligt de lat om zelf succesvol te zijn misschien nog wel hoger dan bij een ander, waar of niet? Of heeft het iets met onze cultuur te maken en hoor je niet te zeggen dat je succesvol bent? Toch is er niks mis mee om (soms) trots op jezelf te zijn en jezelf een schouderklopje te geven voor iets dat je boven (je eigen?) verwachting hebt gedaan.

Jouw ervaringen met succes

Heb jij nog een bijzondere kijk op dit fenomeen of een mooie ervaring op dit gebied? Deel deze gerust hieronder of mail me persoonlijk als je dat liever doet. Voor nu lijkt het me het beste om maar weer hard aan de slag te gaan, want zonder inspanning ook geen succes!

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.