Wat is jouw favoriete smoes?

| 1 reactie

Als de dag van gisteren weet ik nog wat de reacties waren van mijn omgeving toen ik in 2010 besloten had om afscheid te nemen van de organisatie waarin ik lang, grotendeels met heel veel plezier, had gewerkt. Dit varieerde van: “moedig”, “is dit wel slim in deze tijd?” tot “zou ik ook wel willen, maar…”. Het verbaast me telkens weer hoeveel consessies mensen bereid zijn te doen aan hun werkplezier, om maar niet buiten hun comfort zone hoeven te treden.

Stagnatie
Nagenoeg in ieder begeleidingstraject of veranderingsproces dient zich een moment aan waarin er verschillende “maren” ontspruiten. Cliënten die zeer voortvarend bezig waren, stagneren dan tijdelijk even in hun (veranderings)proces. Al naar gelang de impact van de te nemen beslissing is, des te groter de belemmeringen kunnen zijn die je tegenkomt op jouw pad. Voor iedere beslissing die je neemt zijn er net zoveel “voors” als “tegens” te bedenken, maar op de één of andere manier lijken de “tegens” in een dergelijke periode zwaarder te wegen. Soms worden de “tegens” prominent naar voren gebracht door de mensen in jouw directe omgeving, soms ben je vooral zelf degene die deze belemmeringen opwerpt. Naarmate je meer (zelf)vertrouwen voelt en overtuigd bent van de voordelen die het nieuwe pad je biedt, is het gemakkelijker om met deze “”maren te dealen. Soms heeft het ook tijd nodig om hierin je weg te vinden, of kan het helpen om je voor te stellen hoe het over een jaar met jou is als je er nu voor kiest om iets niet te doen.

Favoriete smoezen
Jij bent vast benieuwd welke “maren” ik de afgelopen jaren allemaal heb gehoord, hierbij enkele voorbeelden:

  • Ik zou wel ander (en leuker) werk willen, maar bij deze organisatie heb ik zulke goede pensioenvoorzieningen / secundaire arbeidsvoorwaarden;
  • We kunnen mijn inkomen niet missen, we betalen daar…….. van;
  • Hier heb ik een vaste aanstelling, elders krijg ik een tijdelijk contract;
  • Ik heb geen actieplan voor mezelf opgesteld, ik heb nu toch geen tijd om hiermee aan de slag te gaan;
  • Ik zou wel minder (hard) willen werken, maar we hebben op mijn werk geen afsluitbare kast om mijn laptop in te bewaren.
  • Wie zit er op de arbeidsmarkt nu op mij te wachten, ik heb toch geen enkele kans;
  • Ik weet weet niet zeker of het mij ook echt gaat lukken om…;
  • Het is op dit moment even erg druk om mijn werk, waardoor ik nu even niet aan mijzelf toe kom;
  • Ik zou wel …. willen gaan doen, maar ik heb nu geen tijd of geld om een opleiding te volgen.

Leertijd
Vaak wordt bij het bespreken van belemmeringen helder dat mensen de lat voor zichzelf erg hoog leggen, of al gelijk klinkende resultaten willen behalen. Tja, en het kost nu eenmaal tijd en oefening om nieuwe dingen in de vingers te krijgen. Het begint met het zetten van kleine stapjes en hiermee bezig zijn, kan alleen al ontzettend leuk zijn of veel energie geven, helemaal als je jezelf ook de leertijd gunt die je nodig hebt. Als ondernemer heb ik de afgelopen jaren ervaren dat de dingen waar ik het meeste tegenop zag, en die meestal ook buiten mijn comfort zone lagen, mij uiteindelijk het meeste hebben opgeleverd. De weg hiernaar toe was soms een uitdaging, maar het resultaat geeft uiteindelijk ook de meeste voldoening.

Ik ben erg benieuwd wat jouw favoriete smoes is om jezelf tegen te houden om stappen te zetten! Mocht je hierover eens willen sparren, meld je dan hier aan voor een vrijblijvend
Re-Orienterend gesprek.

 

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.