Wat zegt jouw onderbuikgevoel?

| Geen reacties

Je kunt je vast wel die ene situatie herinneren waarin je voor jezelf een belangrijke beslissing moest nemen. Het was bijvoorbeeld die ene fantastische baan die je werd aangeboden of die goede deal die je wilde gaan sluiten. Je had alles voor jezelf op een rijtje gezet en het leek een verstandige keus om het te doen. Toch had je ergens diep van binnen een twijfelend gevoel, een stemmetje dat zich afvroeg of het echt wel de goede keuze was. Maar dat gevoel of stemmetje was nergens op gebaseerd en dus besloot je het toch te doen. Veel later blijkt dan dat het toch beter was geweest om je gevoel te volgen…

Fact Based is in, onderbuikgevoel is uit
In onze Westerse wereld neemt het verstand, de ratio, een belangrijke plaats in. Van jongs af aan leren we om in discussies onze argumenten naar voren te brengen om de ander te overtuigen. Goede beslissingen dienen genomen te worden op basis van feiten en argumenten. Ook in het bedrijfsleven is dit steeds meer het geval. Fact Based Negiociation is in, handelen op ‘onderbuikgevoel’ is uit. Maar ondanks dat we over ontzettend veel informatie beschikken, is ons gevoel kennelijk in staat om andere dingen waar te nemen dan feiten.

‘Denker’ of ‘Voeler’?
Voor de één is het luisteren naar je gevoel heel logisch: “als ik mijn gevoel volg, dan weet ik dat het goed komt”. Voor de ander is het belangrijk om op basis van rationele aspecten tot een keuze te komen. Volgens de psychologische typen van Jung zijn er mensen met een voorkeur voor Denken en mensen met een voorkeur voor Voelen.

Een Denker brengt graag orde aan in informatie om deze vervolgens op een kalme, logisch wijze te analyseren. Doordat gevoelens zich niet altijd laten analyseren heeft een Denker de neiging deze weg te drukken of af te zwakken, maar dat wil zeker niet zeggen dat hij deze niet heeft. Doordat hij zijn gevoelens niet zo snel blootgeeft, kan hij aan de buitenkant wat afstandelijk overkomen.

Voor een Voeler is de relatie met zijn omgeving erg belangrijk. Om zich prettig en vertrouwd te voelen is gevoelsmatige feedback erg belangrijk, of dit nu positieve of negatieve feedback is, dat is om het even. Een Voeler ervaart het als bijzonder lastig als je de dingen die gedaan moeten worden afhandelt op een puur zakelijke, niet betrokken wijze waarbij de gevoelsrespons ontbreekt. Hoewel deze respons voor de Voeler van het grootste belang is, hoeft hij zelf niet altijd goed in staat te zijn om zijn eigen gevoelens te uiten.

Natuurlijke voorkeur
Gelukkig hebben we zowel Denken als Voelen in ons, maar meestal is een van beiden meer ontwikkeld is dan de ander, dat is dan onze natuurlijke voorkeur. Deze voorkeur wordt bijvoorbeeld zichtbaar in situaties waarbij je onder druk een belangrijk besluit moet nemen.

Mocht je de komende tijd op het punt staan om zo’n beslissing te nemen, dan kan het interessant zijn om ook je minder ontwikkelde kant, je ‘denkkant’ of ‘voelkant’ eens te raadplegen.Wellicht kan deze je interessante, aanvullende informatie bieden, die je vervolgens mee kunt nemen in je uiteindelijke afweging.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.