Wat doet kritiek met jou?

| 2 reacties

Onlangs heb ik gezellig geluncht met Patrick, onze relatie heeft er niet onder te lijden gehad. Tijdens het gesprek koppelde ik terug dat ik blij was met zijn kritiek, waarna hij gekscherend zei: “ Oh, dus jij ervaart mijn feedback als kritiek?”.
Tja, dat zette me aan het denken wat voor mij nu het verschil is tussen feedback en kritiek. Feedback is voor mij “terugkoppeling met een opbouwend karakter” en kritiek geef je (iemand) “als je iets niet goed vindt of het ergens niet mee eens bent”. In dit geval zou je dus net zo goed kunnen spreken over feedback in plaats van kritiek.

Omgaan met kritiek was lastig
Toen ik net gestart was als inkoper vond ik de functioneringsgesprekken altijd lastig om mee om te gaan. Hoewel ik altijd een positieve beoordeling heb gehad, vond ik het enkele aandachtspunt dat er soms naar voren kwam wel lastig. Dit ene aandachtspunt zorgde ervoor dat ik niet kon genieten van de overige positieve punten.

Grappig als je dit dit vanuit het huidige perspectief bekijkt. Zelf moedig ik als coach eenieder altijd aan om zijn talenten verder in te zetten en uit te bouwen, het is immers veel gemakkelijker om van een 8 een 9 te maken, dan van een 5 een 6. Maar kennelijk zit er iets in mij dat ik toch het liefste allemaal achten zou willen halen, behalve dan op gebieden waar ik helemaal niets mee heb….

Lijdt de relatie onder feedback?
Van cliënten hoor ik regelmatig terug dat ze bang zijn dat de relatie zal lijden onder het geven van feedback. Een deel van ons kiest er dan ook voor om zijn of haar mening voor zich te houden.
Zo heb ik vorige jaar een tiental van Werk Naar Werk Onderzoeken verricht binnen een Administratieve Afdeling waar iedereen een cursus Feedback geven had gevolgd. Niemand durft echter zijn mening naar voren te brengen. Heel bijzonder om dat te ervaren, het zegt ook veel over de veiligheid binnen het team.

Eigenlijk werkt het precies omgekeerd: het geven van feedback is voor de meesten van ons best lastig. Wanneer je er dan toch voor kiest om dit te doen, dan geef je de ander indirect het signaal dat hij er voor jou toe doet: jij vindt hem en jullie relatie de moeite waard!
Is het dan slim om de ander altijd (ongezouten) jouw mening te geven? Nee, ik denk niet dat dat verstandig is. Een randvoorwaarde bij het geven van feedback is een respectvolle benadering van de ander. Soms helpt het hierbij ook om de ander toestemming te vragen voor jouw feedback, bijvoorbeeld: “Stel je het op prijs dat ik jou mijn mening geef in deze?”. Blijf bij het geven van feedback in contact met de ander, neem waar wat het met hem doet en stel je open om dit te bespreken of terug te koppelen.

Kritiek als cadeau
Mooi dat ik de reactie van Patrick als een cadeautje heb ervaren. Het voelt als een kans om mezelf verder te ontwikkelen en eens op een andere manier naar mijn eigen werk te kijken. Hij gaf namelijk aan dat hij het persoonlijke karakter bijzonder waardeert, maar deze persoonlijke inbreng mist in het artikel.
Is het zo dat ik daar bewust voor gekozen heb? Nee, helemaal niet, het is gewoon zo ontstaan. Wel biedt dit mij nu de kans om jou ook in het artikel meer van mijzelf te laten zien. Ga ik deze uitdaging aan? Vanzelfsprekend, want ik deel graag dingen van mijzelf met de mensen om mij heen en met de mensen waarmee ik een klik heb.

Ook in mijn professie ben ik bijzonder gesteld op terugkoppeling van cliënten. Positieve feedback is natuurlijk altijd welkom en fijn om te horen, maar ik waardeer het nog meer als iemand de moeite neemt om even mee te denken. Wat er bijvoorbeeld anders kan of misschien beter, welke aanvullingen er in het traject nog mogelijk zijn, enzovoort. Dit biedt mij de kans om mij weer verder te groeien en eventueel mijn aanbod aan te scherpen. Blijf dus alsjeblieft kritisch en voel je vrij mij jouw mening te geven, ik waardeer deze enorm!

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.