Mijn weg naar een gezondere levensstijl

| Geen reacties

Dit jaar heb ik zelf weer eens ervaren hoe het is om hulp in te schakelen bij het veranderen van gedragspatronen. Afgelopen april was voor mij de maat vol: de weegschaal gaf bijna 100 kilo aan en ik zat niet meer lekker in mijn vel.
Omdat ik al bijna mij hele leven kamp met overgewicht besloot ik het deze keer anders aan te pakken. Dus niet radicaal op dieet, maar kiezen voor de geleidelijke weg om oude slechte gewoontes te vervangen door nieuwe gezonde. Het leek mij een goed idee om hierbij de hulp van een gewichtsconsulente in te schakelen, maar er ging wel wat tijd overheen voor ik uiteindelijk een intakegesprek had ingepland.

Nieuwe gewoonten
Zoals het gaat met alle veranderingsprocessen is het eerst belangrijk om inzicht in mijn (eet)patronen te krijgen. Het bijhouden van een voedingsdagboek heeft mij hierbij goed geholpen. Daarnaast is het belangrijk om een realistisch zelfbeeld te ontwikkelen. Zo dacht ik altijd dat ik een langzame verbranding had, maar bij het meten hiervan bleek daar helemaal geen sprake van te zijn. Ook verpakkingen koek en snoep gaan in ons gezin veel langer mee, sinds ik deze uit mijn voedingspatroon heb geschrapt. Niet de kinderen, maar ikzelf was de grootste afnemer. Eerst vond ik dat wel confronterend, maar nu lach ik erom hoe ik mijzelf op dit vlak voor de gek heb kunnen houden. Kennelijk leiden wij onszelf voortdurend om de tuin, om de waarheid niet onder ogen hoeven te zien.

In het begin was het lastig om te veranderen. De eerste twee weken was het echt afkicken van alle suikers waaraan mijn lichaam gewend was geraakt. Voortdurend was ik mentaal met voedsel bezig en dat had ook zijn weerslag op mijn humeur. Maar na die twee weken was de knop om en bleek dat gezond eten ook heerlijk kan zijn. De gewichtsconsulente had nog goede tips om mij te ondersteunen in mijn proces.
In het begin baalde ik er soms van als ik een minder goede week had gehad, maar uiteindelijk is het goed gelukt om nieuwe gewoonten aan te leren. Soms even terug te vallen in oude gewoonten bleek uiteindelijk toch ook niet zo erg, elke dag kun je ervoor kiezen om weer opnieuw te starten. Ik denk dat dit de belangrijkste mentale winst is, vergeleken met eerdere afvalpogingen.

Het resultaat
Uiteindelijk ben ik heel blij met het resultaat na zes maanden, inmiddels ben ik 16 kilo afgevallen. Het liefst wil ik nog een kilo of vier kwijt, om ruim onder de (psychologische) grens van 80 kilo te komen. Het afvallen gaat niet meer zo snel, maar het lukt wel goed om het nieuwe eetgedrag vol te houden. Ik heb niet het gevoel op dieet te zijn en eet zo af en toe heus wel eens iets lekkers dat minder gezond is. Hier kan ik dan ook écht van genieten. Daarnaast voel ik mij fit en zit ik weer lekker in mijn vel, dat is nog wel het belangrijkste!

Tenslotte was het bijzonder om zelf weer eens te ervaren hoe het is om de hulp van een ander in te roepen bij een veranderingsproces. Om leren gaan met mijn eigen belemmerende gedachten in dat kader was leerzaam, hierdoor kan ik tevens mijn cliënten beter begrijpen. Goed om zelf opnieuw te ervaren dat veranderen een proces is dat tijd en aandacht nodig heeft. De bereidheid om de eigen valkuilen onder ogen te zien en een goede motivatie zijn essentieel om een goed resultaat te behalen, evenals een prettige en deskundige begeleiding.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.