Hoe maak jij jouw keuzes?

| Geen reacties

Onlangs ben ik weer met een aantal nieuwe loopbaantrajecten gestart. Tijdens de eerste fase van zo’n traject maak je als cliënt allereerst de balans op van je werk en leven: welke ervaringen heb je allemaal opgedaan in je leven, wat was bijzonder, leuk en wat lastig of moeilijk?

Schoolkeuze

Interessant is het ook om te kijken op welke wijze je gewend bent om keuzes te maken. De basis hiervan wordt gelegd in het gezin waarin je bent opgegroeid. Hoe heb je bijvoorbeeld jouw middelbare school gekozen? Heb je hierover met je ouders overlegd, mocht je zelf kiezen, of stond het al min of meer vast naar welke school je zou gaan, doordat je bijvoorbeeld een oudere broer of zus had die al op die school zat? De één heeft zo geleerd om dergelijke “belangrijke keuzes” zorgvuldig af te wegen door alle alternatieven in kaart te brengen, de ander kiest meer op gevoel en bij een derde kiezen de ouders. Bij iedereen verloopt dit proces op een andere manier.

Eerste baan

Zo kun je ook eens terugdenken aan je allereerste baan. Hoe ben je op die plek terechtgekomen? Zo heeft de één aan het eind van zijn opleiding al een duidelijk idee over het soort bedrijf en de branche waarin hij (of zij) wil werken. Een ander ziet veel verschillende kansen en mogelijkheden en alles lijkt even leuk.

Ben je binnengekomen via een lastige sollicitatieprocedure of ben je via via in je baan gerold? Allemaal interessante informatie die tevens iets zegt over hoe jij nu in het leven staat en omgaat met keuzes. En om hierover helder te zijn: de juiste manier bestaat helaas niet.

Relatie met het nu

Wat is dan de relatie met wie je nu bent en hoe je nu kiest? Als je van huis uit hebt geleerd om bij keuzes alle voors- en tegens op een rijtje te zetten om dan de “beste” of meest zekere keuze te maken, dan kan het lastig zijn naar je gevoel te luisteren als je er op de rationele wijze niet uitkomt. Als belangrijke keuzes altijd door een ander vóór jou zijn gemaakt, door bijvoorbeeld je ouders, partner of vriend(in), dan kan het heel lastig zijn als jij op een bepaald moment in je leven zelf een belangrijke keuze moet maken. Als je geleerd hebt om altijd op je gevoel te kiezen, zonder je daarbij af te vragen of het ook de “slimste keuze is”, dan kan het lastig zijn om ook rationele aspecten te leren betrekken bij jouw keuzeproces.

Jouw ontdekkingstocht

Zo zijn we allemaal “gekleurd” door het leven dat we hebben geleid, door de mensen waarmee we opgetrokken hebben, door de bedrijven waarin we gewerkt hebben, de voorspoed die we gekend hebben en de tegenslagen die we te verwerken kregen. Een ieder loopt daarin zijn eigen pad en ontwikkelt zich daarin op zijn eigen manier.

Ik ben benieuwd wat jou opvalt over jouw leven als je even de tijd neemt om voor jezelf de balans op te maken. Wat heb jij van huis uit meegekregen en kun je al goed, en wat is nog lastig en kun je nog verder ontwikkelen? Zet deze dingen eens voor jezelf op een rij, vraag je af waar jouw ontwikkelingsbehoefte ligt en gun jezelf de tijd en de rust om deze nieuwe dingen goed onder de knie te krijgen.

Veel plezier bij jouw verkenningstocht!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.