Welk type ben jij?

| Geen reacties

Introvert versus Extrovert, welk type ben jij?

In de snelle commerciële wereld tref je soms zoveel extroverte mensen aan, dat extraversie wel de standaard lijkt. In veel psychologische tests, gebaseerd op de psychologie van Jung, is de mate van introversie of extroversie één van de indicatoren die wordt gemeten. Maar wat zijn nu de voordelen van extrovert zijn, wat biedt iemand met een introvert karakter en waarom is een mix tussen de beide in teams zo interessant? En bestaan er echte introverte of extroverte mensen, of hebben we allemaal een mix van beiden in ons?

De extrovert herken je al snel: een zelfverzekerde man of vrouw met een vlotte babbel. Hij of zij maakt snel contact en stapt gemakkelijk op anderen af. De introvert daarentegen is meer bedachtzaam, treedt minder gemakkelijk op de voorgrond en kijkt eerst rustig de kat uit de boom alvorens voordat hij of zijn zijn visie deelt met anderen.

Waar haal jij jouw energie vandaan?
Of je introvert bent of extrovert hangt af van welke rol “de buitenwereld” speelt in jouw leven. Als extrovert richt je graag je aandacht op de buitenwereld en haal je je energie bijvoorbeeld uit contacten met anderen. Je komt graag in actie, reageert snel op je omgeving en kunt je gedachten vlot onder woorden brengen.

Als introvert hecht je minder waarde aan de buitenwereld, je bent meer gericht op je eigen gedachten en gevoelens. Je hebt diepgaande interesses, werkt graag geconcentreerd en nauwgezet en hebt liever enkele diepgaande vriendschappen, dan vele oppervlakkige. In groepsverband heb je wat meer tijd nodig om je mening te vormen en te uiten.

Balans
Hoewel we van nature vaak een voorkeur hebben voor de introverte of extroverte kant, hebben we allemaal ook de andere kant in ons om in balans te blijven. Als actiegerichte extrovert heb je het ook nodig om afstand te nemen van je buitenwereld om je acties eens rustig te overdenken. Als introvert kun je heel goed zelfstandig opereren, maar dat neemt niet weg dat je het ook leuk kunt vinden om jouw bijdrage aan een team te leveren. Wel kost het je als introvert of extrovert wat meer moeite en energie om je niet-voorkeurs-gedrag te vertonen.

Werken in teamverband
De mate waarin we onze introverte of extroverte kant inzetten, is mede afhankelijk van “de kleur” van de mensen waarmee we samenwerken. Als je werkzaam bent in een team met verschillende sterk introverte collega’s, kan het heel goed zijn dat jij (onbewust) in een vergadering de extraverte rol op je neemt. Je neemt het voortouw in de communicatie, je bouwt een brug tussen de verschillende meningen en spoort je collega’s aan tot concrete actie om samen tot een concreet resultaat te komen. Het tegenovergestelde komt ook voor: als je werkzaam bent in een team met sterk extroverte collega’s, dan kan jouw introverte kant zich aangesproken voelen in een vergadering: je trekt je wat terug uit de discussie om je eigen mening te kunnen vormen. Voor jezelf weeg je rustig de voor- en nadelen tegen elkaar af, om uiteindelijk jouw eigen conclusie naar voren te brengen.

Communicatie
Of je nu extrovert bent of introvert, beide types hebben sterke kanten en zijn dus ok. Jouw natuurlijke voorkeur voor een type bepaalt voor een groot deel de manier waarop je met anderen omgaat, samenwerkt en communiceert. Om in je werk of team tot een optimaal resultaat te kunnen komen heb je beide kanten nodig!

Waar worstel jij mee?
Wil je meer weten over jouw natuurlijke voorkeur, of vind je het lastig om te gaan met collega’s met een andere voorkeursstijl, maak dan een afspraak om jouw stijl in kaart te brengen en te bespreken.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.