Kwetsbaarheid

| Geen reacties

Al een tijdje loop ik rond met dit thema in mijn achterhoofd. Wat is het dat dit onderwerp zich steeds vaker aandient in mijn leven? Is het omdat ik zelf opnieuw contact heb gemaakt met mijn kwetsbare kant of is het omdat ik meer en meer cliënten uit het bedrijfsleven ontmoet in mijn praktijk bij wie dit thema actueel is?

Graag wil ik mijn filosofie omtrent dit onderwerp met je delen. Ik ben benieuwd wat er bij jou opkomt als jij het woord kwetsbaarheid leest. Volgens het woordenboek betekent kwetsbaarheid: ‘broosheid’, ‘fragiliteit’, ‘gevoeligheid’, ’teerheid’, ‘zwakheid’.
Deze laatste definitie is misschien de reden waarom we in deze commerciële wereld, zo weinig onze kwetsbaarheid durven tonen: dit wordt helaas maar al te vaak gezien als zwakheid. Dus blijven we maar vertellen waarin we zo succesvol zijn, wat onze rationele argumenten zijn en welke resultaten we gerealiseerd hebben. Als oud-inkoper komen deze gesprekken mij bekend voor en ontsponnen ze zich vaak tot een middelmatig, inhoudsloos en oppervlakkig gesprek.

Des te beter weet ik mij die enkele gesprekken te herinneren waarin mijn gesprekspartner zich kwetsbaar durfde op te stellen en zijn angsten en onzekerheden aangaande onze samenwerking, de bedrijfvoering, de toekomst, etc. met mij durfde te delen. Gesprekken waar naast het zakelijke, ook ruimte was voor persoonlijke inbreng. Wat is het, dat vooral deze laatste gesprekken bij mij zijn blijven hangen?

Allereerst getuigt het tonen van je kwetsbare kant van ongelooflijke dapperheid: het ego wordt aan de kant gezet en de menselijke kant komt naar voren. Dit helpt de ander herinneren aan zijn eigen kwetsbaarheid. Verder wekt het tonen van kwetsbaarheid vertrouwen: de ander stelt in jou genoeg vertrouwen om ook deze kant van zichzelf met jou te delen. Tenslotte ontstaat er een heel ander beeld van die ander. Je ervaart hem als oprecht, authentiek, als een persoon waarbij je echt gevoel krijgt. De ander speelt geen rol, maar blijft gewoon zichzelf, ongeacht de functie die hij of zij bekleedt. Opeens ontstaat er ruimte om ook andere zaken te bespreken, naast de gebruikelijke standaard onderwerpen.

Is dit nu een betoog om je van nu af aan dagelijks kwetsbaar op te stellen bij alle gesprekken?
Nee, dat is zeker niet het geval. Wel wil ik je uitnodigen eens na te denken over zaken die jouw tere snaar raken. Breng ze eens in beeld en vraag je af waarom je deze onderwerpen als broos ervaart en waarom ze je raken. Wellicht vormen ze een indicatie voor jouw groeipotentie in de toekomst.

Als professional uit het bedrijfsleven kun je daarna, als je durft, ook eens proberen iets hiervan in te brengen in de gesprekken met zakenpartners die jij hiervoor geschikt acht. Het kan je een prachtig, onverwacht gesprek opleveren en misschien nog wel veel meer dan dat!

Ik wens je veel inspirerende gesprekken!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.