Talent, het lijkt een modewoord dat een beetje misplaatst is in de huidige crisis. In deze tijd stellen we onszelf gerust door te zeggen: “je mag blij zijn dát je een baan hebt” en: “er moet nu eenmaal brood op de plank komen”. Werken vanuit je talent lijkt dan ver van de huidige realiteit af te staan.
Toch nodig ik je deze maand graag uit om even bij dit onderwerp stil staan: Is talent aangeboren of aangeleerd? Waardoor is het lastig je eigen talent te herkennen? Wat kunnen we op dit gebied leren van de Amerikanen? Tenslotte nog de relatie tussen talent en werkplezier.
Is een talent aangeboren of aangeleerd?
Talent is een natuurlijke begaafdheid of aanleg, aldus één van de definities. Zodra je op deze wereld komt is genetisch bepaald waarvoor jij een boven gemiddelde aanleg hebt. Dit kun je verder ontwikkelen en uitbouwen door er tijd aan te besteden en energie in te stoppen, maar de basis is al gelegd bij jouw komst op deze aarde. Daar hoef je niets voor te doen.
Nonsens, zeggen anderen. Talent heeft helemaal niets te maken met een natuurlijke aanleg. Het is de resultante van uren hard werken. Je kunt ergens echt goed in worden door er 10.000 uur aan te besteden. 10.000 uur, dat zijn 250 werkweken van 40 uur, oftewel bijna 6 jaar full-time practice. Talent heb je niet, maar kun je dus leren. Volgens deze theorie zou je overal goed in kunnen worden, als je er maar genoeg tijd aan besteedt.
Verborgen talent
In mijn praktijk ontmoet ik vaak cliënten die van mening zijn dat ze nergens echt in uitblinken. Van familie of vrienden kunnen ze precies vertellen wat hun talenten zijn, maar hun eigen talent herkennen blijkt erg lastig te zijn. Wat is hier nu de reden van?
Als loopbaanprofessional geloof ik dat er een relatie is tussen talent en natuurlijke aanleg. De dingen die je goed kunt, doe je vaak je hele leven al. Ze zijn voor jou ook niet zo bijzonder, eerder heel gewoon, omdat ze er altijd al geweest zijn. Hierdoor kan het lastig zijn je eigen talent te herkennen.
Het herkennen van je talenten heeft ook te maken met je norm: als jij vindt dat je ergens goed in bent als je ergens een 10 in scoort, blijven er waarschijnlijk maar weinig talenten over. Als je vindt dat je met een 7 al uitblinkt, ben je waarschijnlijk verschillende talenten rijk.
Wil je weten wat jouw talenten zijn? Vraag eens aan de mensen om je heen waarin zij vinden dat jij uitblinkt. Kijk ook eens hoe het voor je is om deze feedback te ontvangen.
Wat kunnen we leren van de Amerikanen?
Het erkennen en uitdragen van je talent heeft ook te maken met de cultuur waarin je bent opgegroeid. In Amerika is het heel gewoon om “je talenten breed te etaleren”. In Nederland is dat echter minder gewoon. In onze cultuur groeien we vaak op met overtuigingen als: “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” en “bescheidenheid siert de mens”. Vanuit die overtuigingen krijg je als kind al het idee dat iedereen kan wat jij kan en dat dat niets bijzonders is.
Relatie talent & werkplezier
Hoe zou je wereld eruit zien als je dagelijks dingen doet die je goed kunt? Je hebt vast voorbeelden van dingen die je gemakkelijk af gaan in je werk of privé. Zet ze eens voor jezelf op een rij, wellicht zijn ze een aanwijzing voor jouw talenten. Hoe is het om met deze dingen bezig te zijn? Mijn ervaring is dat mensen dingen die ze goed kunnen ook tevens leuk vinden. Als je kunt werken vanuit je talenten, gaat je dat gemakkelijk af en is dat ook nog eens ontzettend leuk!
Ik gun jou zo’n baan!