Hoe hoog ligt jouw lat?

| Geen reacties

Afgelopen maand had ik een afspraak met een oude bekende die ik al een tijd niet meer gesproken had en in de rest van dit artikel Daan zal noemen. Daan wilde eens praten: hij ervoer het solliciteren als een proces dat stroef verloopt. Tijdens het gesprek blijkt dat Daan gevraagd is voor een uitdagende functie, maar hij vraagt zich af of hij dat wel kan waarmaken. Grappig detail is dat zijn potentiële werkgever hier op voorhand alle vertrouwen in heeft. Na afloop van dit gesprek valt me de parallel op met cliënten die ik de afgelopen jaren heb begeleid. Veel mensen die de lat hoog leggen voor zichzelf, hebben in mijn hart een plekje veroverd en met hen heb ik bijzonder prettig samengewerkt. Een aantal dingen vallen me op bij deze cliënten, die ik graag toelicht aan de hand van de casus van Daan.

Kwaliteiten
Daan vindt hij het in zijn leven belangrijk om het verschil maken, of dit nu thuis is of op zijn werk. Het gaat hem niet om de status of het geld dat hij verdient met werken. Nee, voor Daan is het belangrijk om uit zijn werk te halen wat erin zit, hij gaat alleen voor het allerbeste. Deze drive zorgt ervoor dat Daan een harde werker is, waar zijn werkgever erg blij mee is. Verder is Daan bijzonder ambitieus: hij wil graag een functie die uitdaging biedt. Een horizontale stap naar een vergelijkbare functie in een ander bedrijf behoort voor hem eigenlijk niet tot de mogelijkheden.

Grenzen
Soms loopt Daan tegen zijn eigen grenzen aan. Het constant beter willen presteren, het streven naar perfectie kost hem veel tijd en ook veel energie. Soms zou Daan willen dat hij voor zichzelf eens een weekje genoegen kon nemen met het halen van een 6. Maar helaas, dat zit er voor hem niet in, Daan gaat het liefst voor een 10, ongeacht de inspanning die daarvoor nodig is. Als ik Daan vraag welke tip hij aan een goede vriend zou geven die elke dag een 10 wil scoren in zijn werk zegt Daan: “Ik zou hem zeggen dat een 8 ook al prachtig is”. Als alle werknemers een 8 halen in hun werk, dan presteert het bedrijf uitstekend. Bijzonder hè, hoe dit werkt: een 8 voor een ander is oké, maar niet voor jezelf.

Koudwatervrees
Bijzonder is ook wat er met Daan gebeurt, als hij gevraagd wordt voor een baan waarvoor zijn inzet, kennis en expertise bijzonder gewenst is. Een baan waarin hij zichzelf voor 100% kan geven en waar hij zich verder in zal kunnen ontwikkelen. Plotseling krijgt Daan last van “koudwatervrees”, hij vraagt zich af of hij alle ambities wel zal kunnen waarmaken, verschillende argumenten borrelen er op, om deze baan niet aan te nemen. Als we hierover in gesprek gaan, ontzenuwt Daan zelf het ene argument na het andere. Voorzichtig komen er redenen in beeld om deze functie wél aan te nemen, en ook zijn er nog vragen die Daan nog heeft over het bedrijf en over de functie. Voor elke keus in je leven zijn er namelijk net zoveel argumenten vóór als tegen te bedenken. Conclusie van het gesprek is dat Daan de vragen die hij nog heeft, zal gaan stellen en dat hij daarnaast rustig de tijd zal nemen of te overwegen of deze functie aansluit bij zijn persoonlijkheid en zijn ambities. Wat denk jij, zal hij de baan aannemen?

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.