Ontslagen worden is een gebeurtenis die grote impact op je leven kan hebben. Los van alle emoties die dit op kan roepen, ben je gelukkig wel in de positie dat je zelf kunt bepalen met wie jij je outplacement traject in wilt gaan. Het kan goed werken om met de verschillende partijen een kennismakingsgesprek te houden. Vraag wat hun werkwijze is en geef aan wat jij nodig denkt te hebben.
Bij een goede kennismaking draait het om jou en zul je veel open vragen krijgen om te inventariseren wat er in jouw bepaalde situatie nodig is. Let ook op de persoon met wie je het eerste gesprek te maken krijgt: is hij/zij ook je latere begeleider, of voert hij/zij alleen het eerste gesprek met jou?
Maak in alle gevallen een afspraak met degene die jou de komende maanden gaat begeleiden. Kijk of het klikt met deze persoon, of jij je goed voelt bij hem of haar en of je je vrij en veilig voelt om jouw persoonlijke situatie te bespreken. Is dit niet het geval, ook al weet je soms niet waarom, vraag dan om een andere begeleider.
Een goede klik is van cruciaal belang om goede resultaten te behalen. Bij een outplacement traject moet je zelf hard aan het werk door gesprekken en opdrachten voor te bereiden. Het werkt voor beide partijen zoveel prettiger als je elkaar aanvoelt. Vertrouw dus op je eigen gevoel bij kiezen van de juiste partij!
Hoe ziet een goed outplacement traject eruit?
Als je wikipedia raadpleegt tref je bij outplacement aan: “Begeleidende diensten om ontslagen of met ontslag bedreigde werknemers te helpen bij het vinden van een nieuwe betrekking of het opstarten van een activiteit als zelfstandige.” De duur en intensiteit van deze begeleiding hangt onder andere af van de afspraken van jouw werkgever met de outplacement bureaus en het beschikbare budget.
Hoe zit een goed outplacement traject nu in elkaar? Hieronder tref je de stappen aan die gezet worden bij een kwalitatief en compleet traject.
Stap 1
Allereerst heb je te maken met een zeer onprettige werkervaring: je verliest binnenkort of op termijn je baan en voor je gevoel alle zekerheid die daarmee samenhangt. Gevoelens die dit kan oproepen zijn woede, onzekerheid of verdriet. Voor je je blik weer kunt richten op de toekomst en op het vinden van een nieuwe baan, is het belangrijk om aandacht aan deze gevoelens te schenken. Jouw begeleider kan je hierbij helpen door hierover met je in gesprek te gaan of je oefeningen aan te bieden om dit verlies een plekje te geven. Het kost tijd om wat je overkomen is te verwerken en het is heel goed stil te staan bij hoe jij deze situatie ervaart, om daarna weer met jouw toekomst aan de slag te kunnen gaan.
Stap 2
Vervolgens sta jij als persoon centraal in het traject. Vragen als ‘wie ben ik’, ‘wat kan ik’ en ‘wat wil ik’ komen aan bod. Maar ook vragen als: ‘waar krijg ik energie van’, ‘wat wil ik ontwikkelen’ en ‘wat zijn mijn drijfveren’ kunnen aan de orde komen. Om hier zicht op te krijgen kun je terugkijken op hoe je leven tot nu toe verlopen is, welke keuzes je hebt gemaakt en “welke bagage” je allemaal bij je draagt of welke vaardigheden of kennis je bijvoorbeeld nog zou willen opdoen.
Het resultaat van dit traject is een soort blauwdruk van jouw persoon die de basis vormt van dit hele traject. Immers, je bent wie je bent, met al je sterkten en zwakten, zowel thuis als op je werk. En je mag ook gewoon zijn wie je bent, al kan bepaald gedrag en kunnen bepaalde vaardigheden je wel verder helpen in het verwerven van je nieuwe baan.
Stap 3
Hierna is het tijd om je te richten op je werk. Centraal hierbij staan vragen zoals: ‘wat vind ik belangrijk in een baan’, ‘welke branche spreekt me aan’, ‘bij welke cultuur voel ik me het meest prettig’, ‘wat voor organisatie past bij mij?’.
Afhankelijk van jouw wensen ga je met die vragen aan de slag die de contouren schetsen van jouw toekomstige baan. De zelfkennis die je bij stap 2 hebt opgedaan blijft hierbij centraal. Als je bijvoorbeeld als persoon graag zelf verantwoordelijkheid draagt en je goed voelt bij een informele sfeer, dan is het wellicht niet verstandig werk te zoeken bij een bedrijf met een formele en hiërarchische structuur, waarbij over alle beslissingen overlegd moet worden.
Aan het eind van deze fase is het goed om de verschillende bedrijven en functies die je aanspreken nader te verkennen middels gesprekken met mensen die bij deze bedrijven werken of die deze functie momenteel vervullen.
Stap 4
In het laatste deel ga je over tot concrete actie met betrekking tot de arbeidsmarkt: ‘hoe zet je een goed CV in elkaar’, ‘hoe breng je je netwerk in kaart’, ‘hoe zet je je netwerk in bij het verkrijgen van de functie die je ambieert’, ‘hoe solliciteer je anno 2014’, ‘wat kun je verwachten in een sollicatiegesprek’, etc.
Deze laatste stap is van wezenlijk belang bij het daadwerkelijk verkrijgen van een baan. Jouw begeleider kan je tips geven waar je bijvoorbeeld de functie die je graag wilt het beste kunt vinden. Ook kan hij/zij sollicatie gesprekken met je oefenen of deze achteraf samen met je evalueren en is hij/zij je klankbord bij alle inspanningen die je verricht om de baan te verkrijgen die je graag wilt.
Om een kwalitatief outplacement traject te waarborgen is het belangrijk om bij alle bovenstaande stappen stil te staan. De tijd en intensiteit die aan elke stap besteed wordt, verschilt per persoon.
Als jij behoefte hebt aan persoonlijke begeleiding, of van gedachten wilt wisselen over jouw persoonlijke situatie, neem dan gerust contact met me op.