Coaching: Vaag gedoe of echt effectief?

| Geen reacties

Zeer regelmatig raak ik met mensen in mijn netwerk in gesprek over het onderwerp coaching, een leuke bijkomstigheid van mijn vakgebied! Deze week nog vroeg één van de deelnemers van de Masterclass ‘Verken je Talent’ of het wel zo slim is om te werken vanuit je talenten. Kun je niet beter je zwakke punten verder proberen te ontwikkelen? Wat vind jij hiervan?

Een andere vraag van een Salesmanager staat me ook nog altijd helder voor de geest: “Maar Linda, geloof jij nou echt dat mensen kunnen veranderen?”. Het onderwerp coaching levert in de praktijk altijd voldoende gespreksstof op en leidt soms tevens tot discussie. Want hoewel coaching echt geen exacte wetenschap is, heb ik cliënten in de afgelopen jaren zeker concrete resultaten zien bereiken. De vier belangrijkste resultaten tref je hierna aan.

De belangrijkste resultaten van coaching
Het eerste resultaat dat cliënten realiseren is het verkrijgen van meer zelfinzicht. Om meer zelfinzicht te verkrijgen, is het belangrijk om als het ware je eigen gebruiksaanwijzing helder te krijgen. De grootste eye opener hierbij is om dingen, die tot dan toe op onbewust niveau een rol spelen, helder in het vizier te krijgen. Dit kan dan bijvoorbeeld gaan over overtuigingen of onbewuste belemmeringen. Deze onbewuste zaken blijken tevens een grote impact te hebben op het hier en nu.

Een tweede resultaat is dat coaching het zelfsturend vermogen bevordert. Omdat de verantwoordelijkheid voor een traject of training bij de cliënt zelf ligt, en hij/zij zelf actief met oefeningen aan de slag gaat, krijgt hij/zij de regie (weer) in handen. In het begin kan dat nog wat onwennig voelen, maar na enige tijd geniet cliënten er echt van om zelf de touwtjes (weer) in handen te hebben en genieten ze hier ook echt van! Zelf je koers bepalen nodigt ook uit om in beweging te komen, in situaties waarin dit gewenst is.

Een derde resultaat dat voortvloeit uit de hiervoor beschreven effecten van coaching, is dat het zelfvertrouwen toeneemt. Het is echt niet zo dat cliënten aanvankelijk kampen met onzekerheid. In tegendeel, veel cliënten die ik mag begeleiden zijn hoogopgeleid, hebben een (zeer) verantwoordelijke baan en zijn taakvolwassen professionals! Toch zie ik tijdens de begeleiding een soort natuurlijke stevigheid ontstaan: door je eigen gebruiksaanwijzing helder te krijgen, scherp te hebben waar jouw kracht ligt en zelf je vervolgstappen te bepalen, komt dit zelfvertrouwen verder tot bloei. En naast zelfvertrouwen geeft dit ook rust en stabiliteit.

Het laatste resultaat dat ik deze maand met je wil delen is zeker niet het minst belangrijke. Het komt regelmatig voor dat cliënten anders willen leren omgaan met bepaalde situaties, of niet tevreden zijn over hun eigen handelen of optreden in een specifieke situatie. Dit voelt dan erg vervelend, je kunt hier echt last van hebben en kan het bereiken van betere zakelijke resultaten in de weg staan. Feitelijk gaat het hierbij om het aanleren van ander gedrag of om anders om te leren gaan met bepaalde situaties.

Coaching biedt een veilige setting om met deze materie aan de slag te gaan: waarover ben je dan niet tevreden, wat verwacht je eigenlijk van jezelf en hoe zou je dat dan kunnen bereiken? Door klein te beginnen, gaan cliënten als het ware experimenteren met nieuw gedrag. Hoewel dit zeker tijd en inspanning kost, smaakt dit bij goede resultaten, altijd naar meer.

Om resumerend nog even terug te komen op de vraag van de Salesmanager: “Maar Linda, geloof jij nou echt dat mensen kunnen veranderen?”. Natuurlijk geloof ik er als coach in dat mensen kunnen veranderen, anders had ik beter voor een ander vak kunnen kiezen. Naarmate je ouder bent en bepaalde patronen zijn ingesleten is dit niet altijd eenvoudig, maar het is zeker mogelijk! Veranderen kan altijd, het vraagt echter wel om een goede aanleiding, om doorzettingsvermogen, motivatie en om de juiste begeleiding. En jij, wanneer heb jij goede resultaten geboekt op dit gebied?

 

 

 

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.