Ben jij rood, geel, groen of blauw?

| Geen reacties

Als je al enige jaren actief bent in de branche heb je vast wel eens een kleurentest gedaan. Dit kan de Disc Methode zijn of Insights Discovery of een soortgelijke test. De basis van deze methodes is over het algemeen hetzelfde. Voor mij als loopbaancoach is een dergelijke test een mooie nulmeting en start om zelfinzicht te creëren, maar vaak lijkt het een doel op zich. Natuurlijk is het altijd een leuk gespreksonderwerp onder collega’s, maar wat kun je er nu mee in het kader van de jaargesprekken? En bestaat er voor bepaalde functies een bepaald kleurenprofiel? Interessant om eens bij stil te staan.

De kleuren in het kort
Allereerst een korte toelichting van de kleuren, voor als je hier nog niet zo mee bekend bent. Als je blauw als hoofdkleur hebt herken je je in de volgende kernwoorden: precies, feitelijk, objectief, weloverwogen, formeel, indirect en taakgericht. Is geel je hoofdkleur dan herken je jezelf vast in deze omschrijving: vriendelijk, mensgericht, enthousiast, open, dynamisch, creatief en interactief. Ben je vooral groen dan passen de woorden: mensgericht, loyaal, meevoelend, zorgzaam, geduldig, harmonieus en beschouwend bij jouw profiel. Tenslotte nog de kleur rood. Als dit jouw hoofdkleur is kun je jou omschrijven als ambitieus, scherp, wilskrachtig, besluitvaardig, doelgericht, dominant en zakelijk. Let wel, je bent natuurlijk veel meer dan die zeven kernwoorden.
Gelukkig is de wereld niet alleen vol rode, blauwe, gele of groene personen, er zijn interessante kleurenmixen mogelijk in één persoon. De praktijk leert dat je je vaak in één hoofdkleur herkent, de tweede en derde kleur zijn in mindere mate aanwezig. Ook is er vaak één kleur waar je je totaal niet in herkent. Het omgaan met mensen met deze bepaalde kleur kan dan ook lastig voor je zijn.

Functieprofielen versus kleurenprofielen
Het zal je niet verbazen dat bepaalde kleurenprofielen goed samengaan met bepaalde functieprofielen. Zo sluit de kleur blauw goed aan bij beroepen als accountant, advocaat en ambtenaar, beroepen waarin het belangrijk is om objectief, weloverwogen en feitelijk te werk te gaan. In Retail worden functies als Inkoper en Category Manager vaak ingevuld door mensen met een flinke component rood. In de industrie is het wenselijk voor een Account Manager die fungeert als bruggenbouwer om “een groene component” te hebben, om op relaxte wijze te streven naar de optimale samenwerking met zijn klant.

Jaargesprekken en kleuren
Zoals vaak het geval is bestaat de ideale kleur niet in relatie tot de jaargesprekken. Zo kan de kleur blauw je helpen om feitelijk en op basis van argumenten jouw doelstelling te verdedigen. De kleur rood helpt om stevig jouw argumenten naar voren te brengen en vlotte beslissingen te nemen. Groen helpt om op prettige wijze de gesprekken te voeren en oog te hebben voor de relatie en de belangen van de ander. Geel kan je tenslotte helpen om creatieve oplossingen te bedenken die voor beide partijen voordelen bieden. Naast de kleuren zijn er natuurlijk meerdere factoren die invloed hebben op welk wijze jij met de jaargesprekken omgaat. Dit wordt mede bepaald door de organisatie en cultuur waarin jij werkzaam bent, de positie die jouw bedrijf in de markt heeft, de concurrentie, de alternatieven die er voor jouw producten voorhanden zijn en of je een merk produceert of een private label.

Discrepantie
Het kan voorkomen dat je er na jarenlang in een bepaalde functie gewerkt te hebben, achter komt dat je het niet meer zo geweldig vindt. De primaire kleur die voor deze functie nodig is, match niet (meer) met jouw primaire kleur. Zo kun jij de voorkeur geven aan een prettige omgang met collega’s (kleur geel/groen), boven het besturen van processen op basis van feitelijke afspraken met collega’s binnen jouw bedrijf (kleur blauw). Hoewel het een het ander natuurlijk niet altijd uitsluit werkt het wel prettig als jouw persoonlijke kleur tevens de kleur is waarop het meest een appèl wordt gedaan in jouw werk. In die setting komen jouw kwaliteiten op een natuurlijke wijze tot zijn recht doordat de dingen die belangrijk zijn in je werk overeenkomen met de dingen die jij belangrijk vindt als persoon.

Tja, en wat doe je als je tot de conclusie komt dat je niet langer meer op de juiste plek zit? Durf jij dan kleur te bekennen en te kiezen voor een beroep of functie dat écht bij je past?

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.